Fejlesztés alatt!

Találatok száma: 1

1.:
Latin névThymus vulgaris
Magyar névKerti kakukkfű
Egyéb név
Botanikai leírásÉvelő félcserje, szára fásodó, négyélű, levelei keresztben átellenesen állnak, lándzsásak, illetve változó formájúak. Álörvekből álló ajakos virágzata a fehértől a rózsaszínen át a liláig változhat. Jó szárazságtűrő, a mezei kakukkfűfélék a taposást is bírják. Vannak mészkerülő és mészköves sziklagyepeken előforduló fajai, a Th. vulgarist kertekben termesztik. A különböző fajok között gyakori a kereszteződés.
DrogVirágzó herba
Hatóanyagtimol, cserzőanyagok, szaponinok, flavonos glikozidák
Farmakológiai hatásKöptető, görcsoldó, fertőtlenítő, féreghajtó
FelhasználásAlkoholos oldata bőrgomba elleni ecsetelőszer. Megfázás, hurutos betegségek ellen használatos, illóolaja a hörgőkben felszívódik. Emésztést javító hatása is közismert, gyomorrontás után segít a bélrendszer fertőtlenítésében (a hasznos bélbaktérium-flórát nem károsítja, egyébként emésztési zavarok után annak \"visszaépítésére\" kiváló a kefír fogyasztása). Erősíti az immunrendszert. Segíti a krémek felszívódását, más gyógynövényekkel együtt izületi bántalmak kezelésére is alkalmas.
EnergiaHevítő
Zodiákus jegy, planétaBika
EllenjavallatPajzsmirigy-elégtelenségnél ellenjavallt. Folyamatosan 3-4 hétnél tovább ne alkalmazzuk! Túladagolásnál – ez főként az illóolajnál fordulhat elő – szédülést, gyengeséget, fejfájást okozhat.
ReceptekTea: 2 teáskanálnyit leforrázunk 2 dl vízzel, 15 percig állni hagyjuk
MegjegyzésRokon faj: Thymus serpyllum (Mezei kakukkfű)
KépNincs kép

További képek (1) – a címet akkor láthatja, ha az egérmutató a kép fölött áll:

Ez nem Thymus serpyllum (keskenylevelű kakukkfű), hanem egy lila virágú változat.

 

 

 

 


©   2010-16 

Bárdossy Pál honlapja
valid css3
valid html5