2024. május 26. vasárnap
Vas megye Helyek
Munkamenet() inicializálás

A családhoz kötődő helyek Vas megyében.

 

Bozzai helynévtábla és címer

Bárdos

Bozzai községhez tartozik, egyetlen utca a dombon, valaha önálló falu volt. Szombathelytől kb. 10 km-re keletre, Vép, Kenéz, Tanakajd, Vasszécsény szomszédságában helyezkedik el. Tudomásom szerint Bárdossyak már évszázadok óta nem élnek ott.

Erről a községről és a család nevéről Bárdossy Péter így ír a már említett honlapján:

A korai oklevelekben különböző írásmóddal találkozunk, így például 1433-ban – Bardus –, 1435-ben pedig – Terra Bardustelek –. Valószínűleg őrszállás volt, így eredete a X. századra nyúlhat vissza. A Bárdustelek későbbi elnevezés inkább a személynév alak eredetet támasztja alá, azaz a teleknek Bárdos nevű birtokosa lehetett. A bárdos szó jelentése faragó azaz ács. Feltehetően a település alapítói között számos ács lehetett, akiknek foglalkozásáról nevezhették el a falut. A Bárdossy személynév a „bárdosi” – azaz Bárdosról származó – késői alakja.

Őrzik még a helyiek a hagyományt, hogy ez valaha önálló falu volt: ma az egykori falu egyetlen utcáját Bárdos utcának hívják.

Itt élt Bárdosi Gergely, akinek nevét egy 1368-as oklevél említi.

Csönge

Vas megyében a Kemeneshát és a Rába-völgy között, a Rába és a Lánka-patak mellett, Sárvártól 20, Celldömölktől 16 km-re fekszik Csönge. Írásos emlék az 1300-as években van róla. Az Ostffy család birtoka volt, majd örökölték a Keszyek és Vidosok, a XVII-XVIII. századra már több köznemesi birtokosa is volt, köztük a budakeszi Weöres család.
A lakosság nagy része evangélikus. Ehhez a felekezethez tartozik a csöngei Bárdossy és a Weöres család is.

Weöres Sándor Csönge, Szombathely és Pécs után Budapesten élt ‒ 1947-től egészen haláláig. A II. kerület önkormányzata 2019-ben posztumusz díszpolgárává avatta.

Szombathely

Weöres Sándor Színház

Szombathely őrzi az egykor ott diákoskodó, és a közeli Csöngéről származó Weöres Sándor emlékét, a város színházát is róla nevezték el.

Csöngéről Bárdossy Péter honlapján ugyancsak olvashatunk:

Csöngén az elmúlt évszázadokban számos nemesi család élt, többek között az egyházasberzsenyi Berzsenyi, budakeszi Weöres, dukai Takách. Ezen családok szinte mindegyikével rokonságban áll a Bárdossy család.