2023. december 06. szerda
Programok
Munkamenet() inicializálás

Programok

Digitár program

DigiTár ‒ Digitális fotótár

A webes alkalmazás célja digitális képek kezelése olyan módon, hogy a képekkel együtt meghatározott adatokat kötelező jelleggel tároljon, könnyen visszakereshető formában.

Eredetileg egy múzeum digitális fotóinak tárolására készült, de más területeken is alkalmazható lehet, ahol a képekhez tartozó adatokkal kell dolgozni.

Ez az alkalmazás webkiszolgálón fut, PHP nyelven készült ("LAMP": Linux ‒ Apache ‒ MySQL ‒ PHP környezetben), így egy időben több felhasználó is kapcsolódhat hozzá. A veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban 2005 óta működik, jelenleg az 1.1-es verziónál tart.


Képtár

Képtár

Képsorozatok egyszerű bemutatására készült webalkalmazás. Nincs más teendő, mint egy mappába ‒ illetve annak az almappáiba ‒ másolni a képsorozatokat, és máris kezdődhet a böngészés. A felhasználók interaktívan választhatják ki a mappákat és azokban a képeket, de ha ezt nem teszik, akkor automatikus "diavetítés" fut.

Ha a mappákban a képcímeket tartalmazó szövegfájl is van, akkor a címeket is megjeleníti a program. Előnye, hogy a bemutatandó anyag nagyon egyszerűen feltölthető, akár menet közben is változtatható. A működéshez (a bélyegképek előállításához) az ImageMagick programot igényli, amely Linux-rendszereken ingyenesen hozzáférhető.

Ez a program is PHP nyelven készült. Adatbázist nem használ ‒ a cél éppen az volt, hogy minél egyszerűbb, hordozható és rugalmas legyen.

A program egy demonstrációs képanyaggal kipróbálható (lásd: a lap alján).

f-rekurziv

"F_REKURZIV" ‒ rekurzív parancsvégrehajtás

Néha előfordul, hogy egy teljes könyvtárrendszerben szeretnénk valamilyen parancsot lefuttatni úgy, hogy az adott könyvtárfában található bizonyos típusú fájlokra végrehajtódjon. Ezt oldja meg a C nyelven írt kis program.

Megadható, hogy könyvtárakra (mappákra) vagy fájlokra ‒ ezen belül milyen kiterjesztésűekre ‒ szeretnénk a parancsot végrehajtani, milyen mélységig követhetjük a könyvtárfát és figyelembe vegyük-e a szimbolikus linkeket.

Linuxra készítettem belőle futtatható változatot (de a forráskódból Windowsra is lefordítható).

Információs pult

Információs pult

Webes (PHP-HTML5) alapú interaktív információs pult. A megjelenítendő szöveg és multimédia egy könyvtárrendszerben (fastruktúrában) van, amelyben könnyen módosítható, bővíthető. Képernyőjén a főmenün kívül 4 ablak van, egyben csak almenü, egy másikban csak szöveg lehet, a további két ablak tartalma elsősorban álló-vagy mozgókép és hang, de lehet szöveg is. Egy almenüponthoz egy szöveg tartozik, de több kép illetve videó is kapcsolható. A webalapú működés következtében rugalmasan kezelhető: állhat egymagában, amikor a webszerver és az ügyfelek által használt böngésző ugyanazon a gépen fut, de lehet külön webkiszolgálóval is üzemeltetni, ebben az esetben egy-egy információs pult-anyaghoz tetszőleges számú ügyfélgép (megjelenítő) csatlakozhat, és a webszerveren tetszőleges számú információs pult-anyag foglalhat helyet.

Ez a program integráns része lehet a készülő "KiMP" kiállítási rendszernek is.

Demonstrációs tartalommal kipróbálható (lásd: a lap alján).

Infopult-kezelő

Információs pult-kezelő

Az előzőekben ismertetett információs pult anyagának összeállításához és módosításához külön webalkalmazás készül, amely az alább leírt kiállítási rendszerrel együtt vagy attól függetlenül is üzemeltethető. Ez megkönnyíti az anyag elkészítését és áttekintését, de nélküle ‒ manuálisan ‒ is kezelhető a pult tartalma. Segítségével elkerülhető jónéhány hiba, áttekinthető az infopult anyaga, és kényelmesen módosítható, tovább fejleszthető.

Az infopultokat kezelő alkalmazás a KiMP Kiállítási Multimédia Projekt részeként vagy önállóan is működhet. Ez a program is Linux ‒ Apache ‒ MySQL ‒ PHP környezetben készül.

Kiállítási Multimédia Projekt

"KiMP" ‒ Kiállítási Multimédia Projekt

A rendszer célja múzeumi, idegenforgalmi, ipari kiállításokban állóképek, filmek, hanganyagok automatikus lejátszása több számítógépen.

Az egyes médialejátszó számítógépek távolról vezérelhetők, valamint rendszeres állapotjelentést tudnak küldeni a felügyeletet ellátó kiszolgálógépnek. Ezen a kiszolgálón egy webalkalmazás teszi lehetővé, hogy a kiállítás üzemeltetője ellenőrizhesse a hálózat állapotát és szükség esetén parancsokat adhasson ki (pl. újraindítás). A webalkalmazással a teljes hálózat is leállítható vagy a leállás programozható.

Legfontosabb tulajdonságai:

  • az egyes lejátszók szükség esetén szinkronban működhetnek (pl. összetartozó képsorok, vagy film és állóképek, zene és állóképek)
  • az egész rendszer központilag felügyelhető és vezérelhető

A rendszer Linux-alapú, vezérlőprogramjai C nyelven készülnek, a felügyeletet PHP-ban írott webalkalmazás segíti.

Egy rövid demonstráció látható a progi.bardossypal.hu oldalon (lásd: alább).

 


 

REQUEST:
Array
(
    [par] => programok
)